Jednym z naturalnych sposobów dostarczania organizmowi witaminy D jest pożywienie. W których produktach spożywczych jest jej najwięcej? Czy ilości witaminy D zawarte w jedzeniu pokrywają zapotrzebowanie na tę witaminę w organizmie?
Żywność zaspokaja tylko 20% zapotrzebowania organizmu na witaminę D, zaś pozostałe 80% produkowane jest w skórze pod wpływem słońca1. To dlatego witamina D potocznie nazywana jest „witaminą słońca”.
Synteza skórna witaminy D jest najbardziej efektywna w okresie od maja do września, w godzinach 10:00 – 15:00. W tych miesiącach więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, dzięki czemu wystawiamy większą powierzchnię skóry na działanie promieni słonecznych i w efekcie przyczyniamy się do naturalnej produkcji witaminy D w organizmie.
Jednak w okresie jesienno-zimowym synteza witaminy D ze słońca jest mocno ograniczona, co wynika z szerokości geograficznej, w której żyjemy.
Aby zapobiec wystąpieniu niedoborów witaminy D, zaleca się spożywanie produktów bogatych w tę witaminę oraz przyjmowanie preparatów z witaminą D, dostępnych w aptece.
Witamina D występuje w żywności w niewielkich ilościach. Jej głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego (np. ryby, jaja, nabiał), ale można ją znaleźć również w niektórych produktach roślinnych (np. grzyby)1.
Najbogatszym źródłem witaminy D są ryby. Jej zawartość może się różnić w zależności od gatunku i rodzaju przetworzenia1:
Warto pamiętać, że smażenie neutralizuje zawartość witaminy D w rybie, dlatego lepiej wybrać inny sposób przetworzenia (np. gotowanie, pieczenie lub duszenie).
Naturalnym źródłem witaminy D są też grzyby. Znajdziemy ją m.in. w grzybach shitake, w Polsce znane jako twardnik japoński (100 IU/100 g)1.
Mniejsze ilości witaminy D można znaleźć w nabiale1:
To, czy spożywana żywność jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na witaminę D w organizmie zależy od kilku czynników, m.in.:
Wszystko jednak zależy od tego, na ile dieta zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę D i uzupełnia deficyt wywołany zbyt małą ekspozycją skóry na słońce. Należy pamiętać, że to właśnie synteza skórna wywołana działaniem słońca to główne źródło witaminy D.
Witamina D3 jest niezwykle istotna dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Ze względu na ograniczoną syntezę witaminy D w skórze oraz jej niską zawartość w spożywanych produktach spożywczych – w celu uniknięcia niedoborów zaleca się suplementację witaminy D3.
Niedobory witaminy D mogą być szczególnie groźne dla niemowląt i małych dzieci w okresie intensywnego rozwoju oraz przyczynić się do wystąpienia niektórych chorób, np. krzywicy kości.
Przeczytaj więcej o objawach i skutkach niedoborów witaminy D u dzieci >>
Artykuł ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej.
1 Rusińska A i in. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r. Postępy Neonatologii 2018; 24(1): 1-24.
Korzystanie z serwisu nie zastępuje diagnozy lekarza czy konsultacji farmaceuty, zaleceń lekarza, czy farmaceuty co do przyjmowania leków, a także treści ulotki i Charakterystyki Produktu Leczniczego. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby opublikowane opracowania były najwyższej jakości i odpowiadały potrzebom czytelników, a również były zgodne z obowiązującymi przepisami i wytycznymi. Nie ponosimy odpowiedzialności za własne decyzje użytkowników, mogące mieć wpływ na ich zdrowie, prowadzoną działalność gospodarczą lub zawodową.