Witamina D3 stanowi jeden z kluczowych składników odżywczych, niezbędny dla utrzymania zdrowych kości, prawidłowych funkcji immunologicznych oraz ogólnego dobrostanu człowieka. To jedyna witamina, której organizm ludzki nie jest w stanie pozyskać w wystarczających dawkach z pożywienia. Szacuje się, że niedobory witaminy D stanowią problem w całej populacji i mogą dotykać nawet 90% społeczeństwa. W 60% przypadków poziom niedoboru określany jest, jako ciężki.
Niewielki poziom nasłonecznienia w Polsce oraz dieta niepokrywająca w pełni niezbędnego zapotrzebowania sprawia, że u wielu osób konieczne jest suplementowanie witaminy D3. Jednak dobór odpowiedniego preparatu może być problematyczny, szczególnie u pacjentów z dysfagią oraz tych, którzy na stałe przyjmują inne preparaty.
Znaczenie witaminy D3 dla organizmu człowieka
Witamina D3 pełni w organizmie człowieka szereg istotnych funkcji. Przede wszystkim jest niezwykle istotna dla prawidłowego metabolizmu wapnia i fosforu, co w sposób bezpośredni wpływa na zdrowie kości i zębów. Utrzymujące się niedobory witaminy D3 mogą bowiem prowadzić do wystąpienia osteomalacji u osób dorosłych oraz krzywicy u dzieci, a także niektórych innych chorób kości o podłożu metabolicznym.
Przeprowadzone badania wykazały, że witamina D3 odgrywa również niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a jej niedobory mogą być związane ze zwiększonym ryzykiem występowania infekcji oraz chorób autoimmunologicznych. [1]
Z kolei utrzymujące się niedobory witaminy D3 w organizmie sprawiają, że u pacjentów znacznie częściej dochodzi do zawału mięśnia sercowego oraz pogorszenia rokowań. Regularne uzupełnianie występujących niedoborów witaminy D3 u pacjentów, u których występują choroby układu sercowo-naczyniowego pozwala zwiększyć wrażliwość tkanek na insulinę, tym samym skutecznie zmniejszając ryzyko wystąpienia insulinooporności.[2]
Wytyczne dotyczące poziomu witaminy D3 w organizmie
Z uwagi na różnorodne zapotrzebowanie na witaminę D3 w organizmie, dawkowanie warto każdorazowo ustalić z lekarzem, na podstawie wcześniej przeprowadzonych badań. Jednak zgodnie z obecną wiedzą, w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia niedoborów, suplementacja witaminą D3 powinna być prowadzona według poniższego schematu zaleceń dla populacji ogólnej: [4]
- 0-6 miesięcy: 400 j.m./dobę (10 μg/dobę) cholekalcyferolu od pierwszych dni życia niezależnie od sposobu karmienia.
- 6-12 miesięcy: 400-600 j.m./dobę (10-15 μg/dobę) cholekalcyferolu, w zależności od dziennej ilości witaminy D przyjmowanej z posiłkami.
- 1-3 lat: 600 j.m. (15 μg/dobę) cholekalcyferolu
- 4-10 lat:600-1000 j.m./dobę (15-25 μg/dobę) cholekalcyferolu
- 11-18 lat: 1000-2000 j.m./dobę (25-50 μg/dobę) cholekalcyferolu
- Osoby dorosłe: 1000-2000 j.m./dobę (25-50 μg/dobę) cholekalcyferolu
- Starsi seniorzy powyżej 75. roku życia:
- 2000-4000 j.m./dobę (50-100 μg/dobę) cholekalcyferolu.
Na powyższą zalecaną dawkę profilaktyczną mają wpływ również masa ciała, ekspozycja na promieniowanie słoneczne i podaż witaminy D3 z dietą. Dlatego powinna być ona dostosowana indywidualnie.
W przypadku osób otyłych, dostosowanie indywidualnej dawki witaminy D3 powinno być poparte badaniami stężenia witaminy D we krwi. Podczas suplementacji witaminy D3 należy ściśle przestrzegać określonej dawki.[5]
Zaburzenia połykania a suplementacja witaminy D3
Zaburzenia połykania, inaczej dysfagia, to subiektywne wrażenie, odnoszące się do trudności w połykaniu lub utrudnionego przechodzenia pokarmów, a niekiedy również płynów, z jamy ustnej do żołądka. W zależności od stopnia nasilenia problemu dysfagia może być odczuwana jako trudność z uformowaniem kęsa oraz jego późniejszym przemieszczeniem się z ust do gardła i przełyku lub z uczuciem zalegania pokarmu w przewodzie pokarmowym, któremu towarzyszy uczucie rozpierania i gniecenia w klatce piersiowej.
Przyczyn występowania dysfagii przedprzełykowej może być wiele, od miejscowych zmian strukturalnych, w tym powstałych w wyniku utrzymującego się stanu zapalnego, rozwijającego się nowotworu lub ucisku z zewnątrz, po zaburzenia nerwowo-mięśniowe, które stanowią najczęstsze przyczyny dysfagii. Należą do nich między innymi choroby ośrodkowego układu nerwowego, zespoły pozapiramidowe, neuropatie obwodowe, miastenia i zespoły miasteniczne oraz miopatie.[6]
W przypadku dysfagii przełykowej, za główne przyczyny trudności z połykaniem odpowiadają zwężenia przełyku, zaburzenia motoryki mięśni przełyku oraz choroby narządów sąsiadujących z przełykiem. Jednak bez wątpienia jedną z najczęstszych przyczyn występującej dysfagii jest zwężenie przełyku na skutek rozwijającego się nowotworu przełyku lub wpustu żołądka.[7]
Trudności w połykaniu mogą skutecznie zniechęcić pacjentów do stosowania dodatkowej suplementacji witamin w postaci stałej (kapsułki, tabletki) – zwłaszcza, jeśli przyjmują już inne leki i suplementy w takiej formie. Warto jednak pamiętać, że dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu nie należy rezygnować z niezbędnej suplementacji.
Witamina D3 dla pacjentów z dysfagią
Aby możliwe było uzupełnienie powszechnie występujących niedoborów witaminy D3, pacjenci z dysfagią, a także przyjmujący inne preparaty, powinni zadbać o wybór odpowiedniej postaci preparatów witaminowych. Skutecznym sposobem na uzupełnienie niedoborów witaminy D3 mogą się okazać preparaty dostępne w postaci kropli.
Produkt leczniczy JUVIT® D3 MAX zawiera aż 20 000 j.m/ml, tj. 500 j.m. cholekalcyferolu w jednej kropli, co pozwala na skuteczne uzupełnienie występujących niedoborów. Dogodna postać sprawia, że krople mogą być z powodzeniem stosowane zarówno u dzieci, które nie mogą przyjmować leków w formie stałej, jak również u osób, u których występują trudności z połykaniem.[5]
Praktyczne wskazówki dla pacjentów
Pacjenci zmagający się z dysfagią nie powinni całkowicie rezygnować z suplementacji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Dobierając preparaty w dogodnej formie, można skutecznie uzupełnić występujące niedobory, tym samym znacząco usprawniając funkcjonowanie całego organizmu.
Aby możliwe było utrzymanie optymalnego poziomu witaminy D3 w organizmie, osoby z dysfagią powinny stosować się do poniższych wskazówek:
- Diagnostyka niedoborów i konsultacja lekarska – dla uzyskania najlepszych rezultatów, należy jeszcze przed rozpoczęciem suplementacji witaminy D3 skonsultować się z lekarzem, który na podstawie przeprowadzonych badań określi zalecaną dawkę.
- Regularne badanie krwi – dla uniknięcia ryzyka przedawkowania oraz w celu dostosowania odpowiedniej dawki witaminy D3 należy stale monitorować jej poziom we krwi.
- Dostosowanie postaci preparatu – w przypadku istotnych problemów z połykaniem, warto dostosować formę do indywidualnych potrzeb pacjenta. Witamina D3 dostępna w formie kropli może być dodawana do jedzenia lub napojów, co ułatwi przyjmowanie.
- Ścisłe przestrzeganie zaleceń – jak każdy lek, również witamina D3 powinna być stosowana według ścisłych zaleceń lekarza lub farmaceuty. Samodzielne zwiększanie dawek może przyczynić się do wystąpienia skutków ubocznych bądź przedawkowania witaminy .
Bibliografia:
- Suplementacja witaminy D — czy to konieczne? | Diag.pl, dostęp z dnia 24.06.2024
- Cholekalcyferol — Medycyna Praktyczna (mp.pl), dostęp z dnia 24.06.2024 DO POPRAWY LINK
- Niedobory witaminy D u osób otyłych i ich związek z insulinoopornością oraz leptyną – doniesienie wstępne • Postępy Nauk Medycznych 1/2015 • Czytelnia Medyczna BORGIS, dostęp z dnia 18.07.2024
- Płudowski P, et al.: Guidelines for Preventing and Treating Vitamin D Deficiency: A 2023 Update in Poland. Nutrients. 2023 Jan 30;15(3):695.
- Witamina D od pierwszych dni życia — Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl), dostęp z dnia 24.06.2024
- Na podstawie Charakterystyki Produktu Leczniczego JUVIT D3 MAX
- Dysfagia (zaburzenia połykania) – objawy, przyczyny i leczenie — Objawy — mp.pl, dostęp z dnia 24.06.2024